Aktuelt

Norske designklassikere og nye stjerneskudd møtes på KHiO under Designers Saturday Oslo

Fra Designers Saturday Oslo 2015. 8.-10. september skal KHiO på nytt fylles av spennende design og skuelystne besøkende. Foto: KHiO

Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) er et viktig stopp å få med seg under årets arrangement. Her finner du ikoniske møbler og prototyper side om side, og kan bli med på feiringen av at Designers Saturday Oslo fyller 30 år.

 

Publisert 23.08.2017 22:01

Designers Saturday Oslo har helt siden starten vært en møteplass mellom etablerte navn og nykommere i interiør- og designbransjen. I jubileumsåret gledes vi derfor ekstra over at en møbelklassiker signert Fredrik A. Kayser relanseres nærmest side om side med prototyper laget av våre aller ferskeste formgivere. At det dessuten skjer på KHiO er ekstra passende –  Kayser ble i sin tid utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole, som var forløperen til dagens høyskole.

Vatnes norske klassikere

Det er Vatne som nå henter frem Kaysers elegante design fra glemselen. Fredrik A. Kayser var en av Skandinavias absolutt ledende møbelformgivere på midten av forrige århundre, og tegnet under en tiårsperiode fra 1957 en rekke klassikere for Vatne Lenestolfabrikk.

- Vatne Møbler skal relansere 2 tidligere Vatne-modeller på Designers Saturday. Dette er Vatne807-serien tegnet av Fredrik A.Kayser i 1965. Serien består av 3-seter, 2-seter, lav stol og høy stol med skammel. Vi viser den høye stolen med skammel + 3-seter på DS - alt i hud, forteller Per Arne Sæter i Vatne, som dessuten relanserer Falcon-stolen i stål designet av Sigurd Resell i 1971. Falcon var i produksjon hos Vatne Møbler i perioden 1971-1997.

Vatne viser også design av Torstein Nilsen, Olav Eldøy og nykommeren Eivind Sæter, barnebarn av Vatne-grunnleggeren Knut Sæter. På KHiO vises dessuten arbeidene til en annen stor norsk formgiver frem hos Fjordfiesta, som ivaretar arven etter Hans Brattrud.  

Unik norsk design under hammeren

Også Unika Auction, en kombinert auksjon og utstilling som holdes på KHiO i forbindelse med Designers Saturday Oslo, byr på møter mellom gammelt og nytt. Her finner du prototyper, skisser og andre unike designobjekter fra både tidligere tiders formgivere og dagsaktuelle designere.

Fotoutstilling

Designers Saturdays 30-årsjubileum markeres med en fotoutstilling av designeventets støttespillere og ildsjeler opp gjennom årene. Fotograf Espen Grønli står bak utstillingen som gir en unik forståelse for det engasjementet og den kompetansen som ligger bak Designers Saturday.

Studentutstilling

En viktig del av Designers Saturday er å støtte opp om nye formgivere. I tillegg til at studentene ved KHiO har en egen installasjon, vises også bidragene til de nominerte i Designers Saturday Awards Best Talent. Denne konkurransen gir designstudenter og designere i etableringsfasen en arena å vise frem sine arbeider, og er ment som en oppmuntring og inspirasjon til videre satsing. Kanskje det finnes en fremtidig klassiker blant bidragene?

Internasjonal arena

På KHiO har du i år mulighet til å oppleve norsk, japansk, italiensk og svensk design under samme tak. Her er en oversikt over utstillerne:

I tillegg til  Fjordfiesta og Vatne stiller både Scan Sørlie og den relative nykommeren Thorsønn, som ble etablert i 2013, ut.  Dessuten er hyllekonseptet Abstracta System på plass i Kunsthøgskolens luftige lokaler.

Svenske Green Furniture Concept har bærekraft som en grunnstein i sin utvikling og produksjon av møbler til offentlige rom.

Japanske Miyazaki Chair Factory samarbeider med både hjemlandets og danske designere, og et besøk på Miyazaki-standen er en mulighet til å studere likheter og ulikheter mellom  japansk og skandinavisk design på nært hold.

Det er hele tre italienske utstillere på KHiO under årets Designers Saturday - alle verdt et besøk for feinschmeckere. Crassevig er kjent for sine stoler og bord i stramme, funksjonelle og vakre former. Frag ble etablert i 1921, og det familieeide selskapet er fremst kjent for sine eksklusive skinnmøbler der håndverkstradisjoner og moderne design møtes. Pratic lager innovativ og prisvinnende solskjerming som kombinerer avansert teknologi og moderne design.

Husk på KHiO og stoppested 2 når du setter deg på en av Designers Saturday-bussene!