Samler unge formgivere under Designers’ Saturday Academy

Den sirkulære tilbehørsserien til Fjordfiestas benk Krobo er designet av Jenkins&Uhnger, et samarbeid som ble til etter speed-dating.

 

Designers’ Saturday Academy er siste tilskudd under DS-paraplyen og samler talentfulle unge designere fra hele seks designutdanninger og toneangivende designbedrifter. 
 


– Vi må ta ansvar for planeten vi lever på og bry oss mer om hverandre. Med programmet Designers’ Saturday Academy retter vi søkelys mot utfordringene vi står overfor, sier initiativtaker Toni Kauppila, styremedlem i DS og professor ved Kunsthøgskolen i Oslo. 

– Jeg er stolt over at vi har klart å samle alle de norske institusjonene for høyere utdanning innen de respektive designfeltene. Dette er noe vi sjelden gjør, i andre sammenhenger ser vi ofte på hverandre som konkurrenter. Men under Designers’ Saturday samles vi om viktige spørsmål under temaet responsibility, sier Kauppila.

Samler ulike krefter i bransjen

– Vi må ta ansvar for hvordan vi driver næringene våre, og gjennom handlinger utgjøre en forskjell. Designers’ Saturday er vår norske møteplass, og for oss en mulighet til å sosialisere og skape nettverk, ta tak sammen og forfølge de større målene fremover for å gjøre vår verden litt bedre, understreker professoren.

– Designmiljøet er fremdeles forholdsvis lite i Norge, og vi er få aktører på området. Ideen bak DS Academy er å forene de som er villige til å bidra til diskusjonen rundt responsibility, og skape et forum for å støtte og hjelpe hverandre.

Designers’ Saturdays egenart har gjort den til en institusjon i bransjen, mener Kauppila. I likhet med flere internasjonale arrangementer ser biennalen viktigheten av å samle de ulike kreftene i bransjen, som store merkevarene, de nyetablerte bedriftene, lokale importører, designere i etableringsfasen og skolene som utdanner formgiverne. Alle har ulike agenda og kan gi hverandre nyttig kunnskap, slik de yngste med et kritisk blikk utfordrer det etablerte. 

– Jeg er veldig fornøyd med at vi i DS Oslo denne gang inviterer til et program som både vil tilføre industrien nye impulser og kompetanse fra akademisk hold, og gi designutdanningene og studentene verdifull nærhet og innsikt i utfordringene som industrien og bransjen står overfor, sier Kauppila.

Vil bedre dialogen

Nye og eksisterende aktiviteter er samlet under paraplyen DS Academy.

– Vi
 starter opp fredag med våre prestisjetunge DS Awards, der jurylederne Sadie Morgan og Paul Bennett, to internasjonalt kjente nøkkelfigurer, både er med på prisutdelingen og dessuten holder foredrag under segmentet Design Talks, der de deler sine ideer om hvordan responsibility preger deres virksomheter i London og New York, forteller Academys primus motor. 

Alle Academy-aktivitetene vil foregå på Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), som ligger på hver sin side av Akerselven ved Grünerløkka.

– Et av tiltakene som jeg er særlig glad for er CO-OP. Vi inviterte anerkjente produsenter til å stille ut på KHiO under forutsetning av at de samarbeider med studenter om utstillingene sine,  Dette har blitt godt mottatt, og det foregår spennende planleggingsarbeid rundt utstillingene til de ni bedriftene som deltar; åtte på KHiO og én på AHO.

– Målet er at prosjektet vil vise vei og tilrettelegge for bedre dialog mellom de forskjellige aktørene i hele næringskjeden og styrke det faglige innholdet ved å etablere et nytt og egenartet utstiller-sted, presiserer professoren. 

Design-utdanningene som deltar er KHiO, AHO, Fakultet for Kunst Musikk og Design Institutt for design ved Universitetet i Bergen, Høyskolen og fagskolen Kristiania, Institutt for Produktdesign Oslo Met og Institutt for design NTNU.
 

Programmet for aktivitetene under Designers’ Saturday Academy er:

DESIGN TALKS: To engasjerte verdensstjerner på scenen - få med deg forelesningene fredag 6. september av Sadie Morgan og Paul Bennet, med felles tema responsibility.

 CO-OP: Hva skjer med utstillingene når kreative studenter og anerkjente designprodusenter samarbeider? 

AWARDS: Se alle vinner- og finaleprosjektene i DS Awards Best Talents og Best Interior 2019 på Kunsthøgskolen i Oslo.

SCHOOLS: De seks viktigste norske designutdanningene presenterer sine beste prosjekter.

UNIKA: Auksjonsutstilling ukjente skatter, prototyper og objekter fra norske designere, som ender i live auksjon i regi av auksjonshuset Blomqvist søndag 8. september. Les mer her og se alle årets objekter her.

MEETS: Speed-dating på arkitektur- og designhøgskolen, med korte innledende samtaler mellom produsenter og designere som søker kontakt. Les mer her.