Servise under vann

Det norske designstudioet Ment har levert servise til Europas første undervannsrestaurant, lokalisert i naturskjønne omgivelser i vannkanten ved Lindesnes.

 

Ment ble startet av søstrene Ingvild og Sissel Forr Hemma i 2012, med fokus på kvalitet og godt håndverk med en personlig vri. Alle porselensproduktene lages for hånd, i verkstedet i en gammel skifabrikk i Fåberg, med et design som ofte er inspirert av nordisk natur. Oppdragene er mangfoldige og varierte, og da restaurant Under åpnet i mars 2019 var det med duoens design på bordene.

Under er designet av Snøhetta, og er Europas første undervannsrestaurant. Lokalisert i en konstruksjon halvveis nedsenket i havet får de besøkende et spektakulært skue til maten, ut i havet gjennom store glassvinduer som strekker seg fra gulv til tak. Restauranten har plass til 35-40 gjester hver kveld, med matopplevelser basert på kortreiste og lokale råvarer av høy kvalitet. Restauranten fungerer også som et forskningsenter for det marine livet i det omkringliggende havområdet.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

 

Kolleksjonen som ble laget til Under består av blant annet et utvalg boller og skåler, kopper, tannpirker-holder og fat, inspirert av strandlinjen på begge sider av restauranten. Trearbeidene som ble brukt i kolleksjonen er designet av Erlend Søderlund, og produsert i ask som gir steintøyet en kledelig kontrast. Sist vi så Erlend var han en del av studentutstillingen ved AHO under Designers Saturday 2017, hvor vi la merke til hans egenskap til og lidenskap for trebøying. 

– Hvrdan kom du i kontakt med Ment, Erlend?

– Jeg var innom Ments studio på Fåberg da jeg var hjemme til jul et år. I tillegg til råflotte porselensprodukter hadde de mye fin never og fint treverk i en utstilling de hadde. Da jeg er over gjennomsnittet interessert i treverk spurte jeg dem hva de brukte det til. Det var mest til pynt i utstillingen, men de sa at de gjerne skulle brukt mer av det i produktutvikling også. Omtrent ett år senere, da vi fikk velge retning på studiet, valgte jeg å fordype meg i sveiping og bøying av heltre. Etter å ha eksperimentert en del med teknikkene ønsket jeg å utforske ulike materialkombinasjoner. Jeg tok kontakt med Ment, for å høre om de var interessert i å gjøre noe sammen. Det var de - og sammarbeidet var i gang.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

 

En kombinasjon av glatte og ru overflater samt rå og naturlig tekstur skaper dynamikk og egenart, og understreker at hvert objekt er håndlaget og unikt. Inspirasjonen til fargepaletten kommer fra sjøgress, sand og lokale steiner, med toner av lys brun, grå og grønn. 

– Hvordan vil du selv beskrive serien og dens egenskaper?

– Dette er en kolleksjon som kjennetegnes av myke former, materialkombinasjoner av keramikk, porselen og tre, og delikate fargekombinasjoner. I tillegg til en smart flerfunksjon av produktene, som gjør dem ekstra brukervennlige.

 

ment.noerlendsoderlund.no

Bilder: Ment og Snøhetta